Veelgestelde vragen

Wat is het doel van de zwemvereniging?

De zwemvereniging is een club met vrijwillige kaderleden die zwemmen als hobby uitoefent, met als voornaamste doel plezier, kwaliteit en veiligheid bij het zwemmen bevorderen. Wij leggen geen nadruk op het behalen van een diploma, maar juist op het met plezier uitoefenen van de zwemhobby.

Voor welke diploma’s geeft de afdeling Diploma Zwemmen van de ZDRV les?

Het Zwem-ABC als opstap naar de vervolgdiploma’s: Zwemvaardigheid 1, 2 en 3, Snorkelen 1, 2 en 3, Survival 1, 2 en 3 en Waterpolo 1, 2 en 3. Andere diploma’s van het zwemvaardigheidsprogramma zijn in overleg mogelijk na het behalen van de hiervoor genoemde diploma’s. Na het behalen van een bepaald diploma, gaat de leerling automatisch door en wordt ingedeeld voor een opvolgend diploma.

Op welke dag en tijden geeft de afdeling Diploma Zwemmen van de ZDRV les?

De afdeling Diploma Zwemmen geeft les op zaterdagochtend van 07:55 - 10:10 uur gedurende 3 aaneengesloten periodes van 45 minuten in het Veenweidebad te Mijdrecht. Wij delen zelf de leerlingen in op het juiste niveau en tijdstip (periode). In verband met de beperkte ruimte en tijd, kunnen wij geen rekening houden met wensen en het plaatsen van familieleden (die op verschillend niveau zwemmen) op specifieke tijden.

In welk zwembad zijn de zwemlessen van de afdeling Diploma Zwemmen van de ZDRV?

De lessen worden gegeven in het Veenweidebad te Mijdrecht op zaterdagochtend van 07:55 – 10:10 uur in drie aaneengesloten periodes van 45 minuten voor lessen van het Zwem-ABC en de verschillende zwemvaardigheidsdiploma’s. De zwemvereniging maakt gebruik van de zij-ingang.

Hoe lang duurt een seizoen bij de zwemvereniging? Hoeveel lessen is een seizoen?

Een seizoen omvat op de afdeling Diploma Zwemmen ongeveer 36 lessen. Een seizoen loopt altijd van de eerste zaterdag van september tot en met de laatste zaterdag van juni. In de maanden juli en augustus wordt er niet gezwommen. Daarnaast houden wij de vakanties van Midden-Nederland aan. De vakantiedata zijn op onze website te vinden (zie agenda). U wordt altijd lid voor een geheel seizoen, tenzij u later in het seizoen instroomt. Eerder opzeggen met restitutie van contributie is niet mogelijk. Opzeggen dient uiterlijk 1 juli schriftelijk bij de ledenadministratie te gebeuren, zie lidmaatschap.

Wat zijn de kosten (contributie) van de afdeling Diploma Zwemmen bij de ZDRV?

Zie lidmaatschap.

Hoe schrijf ik me in voor de afdeling Diploma Zwemmen van de ZDRV?

Inschrijven voor zwemles bij de afdeling Diploma Zwemmen doet u via het inschrijfformulier. Bij aanmelding geeft u aan voor welk diploma u de leerling wilt opgeven en welke diploma’s of ervaring de leerling eventueel heeft. U wordt vervolgens op de wachtlijst geplaatst en zodra er plaats is, nemen wij contact met u op voor een proefles. Deze proefles is gratis. Rond oktober, na de vaststelling van de nieuwe jaarcontributie in de Algemene Vergadering, ontvangt u een factuur voor het hele seizoen. Als u gedurende het seizoen instroomt, wordt de contributie naar rato berekend. Zie voor meer informatie lidmaatschap.

Is er een wachtlijst, hoe lang is deze en vanaf welke leeftijd?

Voor sommige diploma’s hebben wij een wachtlijst. Dit is vaak voor het Zwem-ABC. Soms ook voor de Zwemvaardigheidsdiploma’s. Hoe lang de wachtlijst duurt, is niet aan te geven. Meestal kan uw kind binnen 1 jaar terecht bij ons (nadat het kind de leeftijd van 5 bereikt heeft). Via het inschrijfformulier op deze website kunt u uw kind opgeven voor zwemles. Uw kind wordt vervolgens op de wachtlijst geplaatst en zodra er plaats is, nemen wij contact met u op. Wij plaatsen kinderen vanaf 4 jaar op de wachtlijst. Vanaf 5 jaar kunnen leerlingen opgeroepen worden voor de zwemles. 

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind bij de zwemvereniging op zwemles?

Wij geven zwemles aan kinderen vanaf 5 jaar. Opgeven voor de wachtlijst kan vanaf 4 jaar.

Ik wil meerdere kinderen opgeven voor zwemles. Kunnen zij op dezelfde tijd zwemmen?

In verband met de hoeveelheid verschillende diploma’s en de beperkte ruimte en tijd, kunnen wij hier geen rekening mee houden. De zwemlessen vallen altijd binnen één van de drie periodes van 45 minuten op zaterdagochtend tussen 07:55 – 10:10 uur. De periode waarop een leerling zwemt, kan gedurende het seizoen binnen deze tijd wisselen, na afzwemmen of in verband met niveauwisseling.

Hoe vaak wordt er proefgezwommen en afgezwommen?

Voor het Zwem-ABC zwemmen we 3 keer per jaar af. Voor de zwemvaardigheidsdiploma’s wordt er 2 keer per jaar afgezwommen. Alle leerlingen in de gevorderde groepen voor Zwem-A en alle leerlingen voor Zwem-B, Zwem-C en diverse Zwemvaardigheidsdiploma’s doen mee aan het proefzwemmen. Dit is een goede oefening van het gehele programma van het diploma. Ook leerlingen die nog niet toe zijn aan het afzwemmen doen daarom wel mee met proefzwemmen, tenzij ze nog in de groepen Kikker, Krokodil, Pinguïn, Zeehond of Dolfijn zwemmen (tussendiploma's voor het Zwem-A). Wij kijken altijd naar de individuele leerling en zijn/haar vorderingen en niveau.

Wanneer kan mijn kind voor Zwemvaardigheidsdiploma’s zwemmen?

Na het behalen van het Zwem-C kan uw kind bij ons terecht voor de diverse Zwemvaardigheidsdiploma’s.

Hoe lang duurt het behalen van een diploma?

Allereerst willen we voorop stellen dat u lid wordt van een vereniging, waar het uitvoeren van zwemmen als hobby voorop staat. Concrete uitspraken over de benodigde tijd voor een diploma doen we niet. Als richtlijn kunt u aanhouden:
Zwem-A: ongeveer 2-3 jaar
Zwem-B: ongeveer 6 – 12 maanden
Zwem-C: ongeveer 1 jaar
Zwemvaardigheidsdiploma’s: ongeveer 1 – 1,5 jaar

Mijn kind kan niet met reguliere lessen meekomen. Bieden jullie hiervoor lessen aan?

Ja, wij begeleiden in onze lessen leerlingen die op vele fronten bepaalde beperkingen hebben. Door onze individuele aanpak en de nadruk op plezier, voelen de meeste leerlingen met een beperking zich thuis in onze lessen. Wij garanderen niet dat alle leerlingen een diploma kunnen behalen, maar we werken wel toe naar het veilig en zelfstandig kunnen zwemmen en zich redden in diep(er) water.

Welke ervaring hebben jullie op het gebied van leerlingen met beperkingen?

Wij geven les aan leerlingen met ADHD, ADD, gehoorbeperking, gezichtsbeperking, verschillende vormen van autisme, lichte vorm van syndroom van Down, etc. In overleg met de ouder/begeleider kunnen we bepalen of een leerling bij ons geplaatst kan worden, in welke groep en met welke benodigde begeleiding. Bij deze leerlingen werken we allereerst toe naar de zelfredzaamheid en het zwemveilig zijn. Dit wordt bij voldoende zelfredzaamheid en vaardigheid beloond middels een certificaat of als de leerling aan alle eisen voldoet middels een (A) diploma.

Zijn alle instructeurs betaald of vrijwilliger?

Alle instructeurs en kaderleden van de vereniging zijn onbetaald. Zij zijn vrijwilligers, die in hun vrije tijd als hobby lesgeven. De instructeurs hebben een gedegen gecertificeerde instructeursopleiding gevolgd of zijn in opleiding en staan onder toezicht van een ervaren opgeleide instructeur.

Waarom is de vereniging zo goedkoop?

Al onze instructeurs en kaderleden zijn onbetaald. Zij zijn vrijwilligers, die in hun vrije tijd als hobby lesgeven. De instructeurs hebben een gedegen gecertificeerde instructeursopleiding gevolgd of zijn in opleiding en staan onder toezicht van een ervaren opgeleide instructeur. Het voordeel is dat alle instructeurs met heel veel plezier lesgeven en de kosten voor leden laag gehouden kunnen worden om zo zwemmen als betaalbare hobby uit te oefenen.

Geeft de ZDRV ook korte cursussen?

Op dit moment geven we geen korte cursussen. Indien u hierin geïnteresseerd bent, kunt u dat melden via het inschrijfformulier op de website. Bij voldoende animo voor zo’n cursus (minimaal 5 leerlingen), kunnen wij besluiten om die op te starten. Dit kunnen cursussen van 5 tot 10 lessen zijn.

Mijn eerste les; en nu?

Je bent uitgenodigd voor je eerste (proef)les bij de afdeling Diploma Zwemmen van de ZDRV. Via de zij-ingang van het Veenweidebad loop je op zaterdagochtend naar de grote kleedkamers. In de groepskleedkamers kleed je je om. Zie de zuil voor de kleedkamerindeling voor de jongens en de meisjes. Gelieve geen gebruik te maken van de kleine kleedhokjes. Wil je spullen opbergen dan zijn er kluisjes (kost € 1,00 die je weer terug krijgt). Nadat je je hebt omgekleed, loop je naar de douche met je ouder(s) / begeleider(s) die zijn/haar schoenen heeft / hebben uitgedaan. Als je naar de wc moet, doe dit dan voor je naar de douche loopt. Bij de douche blijf je wachten totdat je wordt opgeroepen door een van de zwemjuffen of -meesters. Ga niet eerder douchen dan dat het dubbele fluitsignaal van de les ervoor heeft geklonken. Voor de eerste periode geldt: douchen pas 1 minuut voor aanvang. Douche niet te lang, want alle kinderen moeten in deze korte tijd kunnen douchen. De ouder(s) / begeleider(s) blijft / blijven bij de eerste zwemles te allen tijde bij het kind totdat de instructeur aangeeft dat zij naar de tribune of Bubbels (de ruimte boven bij het wedstrijdbad) mogen. Na de zwemles word je door je ouder(s) / begeleider(s) bij de douche opgewacht. Ook nu geldt weer: niet te lang douchen, want alle kinderen moeten douchen.

Hoe word ik lid na mijn eerste les?

Je hebt een leuke eerste les gehad en je wilt graag lid worden van onze vereniging. Aan het eind van de eerste les kan je ouder/verzorger bij de leiding een inschrijfformulier vragen en ter plaatse invullen en inleveren of dit via de website downloaden, invullen en opsturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer informatie is te vinden bij lidmaatschap.

Zijn er subsidiemogelijkheden voor zwemles?

Ja. Gezinnen met een klein inkomen kunnen voor kinderen van 4 t/m 15 jaar (mogelijk) een beroep doen op een tegemoetkoming in de kosten via de Stichting Jongeren Actief. Kijk voor meer informatie op de website www.stichtingjongerenactief.nl.

Moet ik de contributie van het hele seizoen in één keer betalen?

Zie lidmaatschap. Het is mogelijk om in overleg met de administratie een betalingsregeling te treffen.

De draaideur van het zwembad is dicht. Hoe kom ik het zwembad in?

Op zaterdagochtend vroeg is de hoofdingang van het zwembad (nog) gesloten en maken wij gebruik van de zij-ingang, die zich, vanaf de parkeerplaats gezien, aan de rechterkant van het gebouw bevindt. Door rechts langs het gebouw te lopen tot aan de groene golfplaten, bereikt u de (nood)deur die zich aan uw linkerhand bevindt.

Mijn kind is aan het zwemmen. Wat kan ik doen?

Ouders en verzorgers mogen plaatsnemen op de tribune aan de zijkant van het wedstrijdbad. Ook is het mogelijk om in Bubbels (de ruimte boven bij het wedstrijdbad) koffie, thee of iets fris te nuttigen. U wordt verzocht te allen tijde in het zwembad te blijven tijdens de zwemles van uw kind.

Wanneer is er kledingzwemmen en wat moet mijn kind aan?

Elke eerste zwemles van de maand is er kledingzwemmen (zie ook de agenda op de website).
Voor de kledingeisen verwijzen wij naar kledingeisen.

End FAQ