Reddingsbrigade Vinkeveense plassen oefent in Wilnis

Jaarlijks wordt er door de reddingsbrigades geoefend om zich als regionale reddingsgroep van de Nationale Reddingsvloot (NRV) gezamenlijk voor te bereiden op een inzet bij overstromingen en grootschalige waterhulpverlening, zoals vorig jaar in Limburg.  

Dit jaar werd deze grote oefendag georganiseerd door Reddingsbrigade Vinkeveense plassen. Het doel van deze oefening was multidisciplinair samenwerken en navigatie in ondergelopen gebied. 

 

Op zaterdagochtend 15 oktober om 9:56 uur werd er een dijkdoorbraak gemeld ter hoogte van de oostzijde van de Ingenieur Enschedeweg te Wilnis. Er werd besloten om de bewoners (vrijwillig) te evacueren. Gelukkig waren er al veel bewoners in de avond en nacht ervoor zelfstandig vertrokken. 

Door de grote van de evacuatie en de mogelijke impact op de omgeving wordt de situatie door de veiligheidsregio opgeschaald naar GRIP 2. Dit opschalen maakte het mogelijk om ook een beroep te doen op de de Nationale Reddingsvloot (NRV). De NRV bestaat in de veiligheidsregio Utrecht uit 4 vaartuigen met bemanning. Al deze eenheden vanuit de regio zullen worden ingezet voor het verkennen, redden en evacuateren van bewoners in het getroffen gebied. Daarnaast kunnen ze hulp bieden aan mogelijke slachtoffers en logistieke ondersteuning aan andere hulpverleningsorganisaties zoals brandweer, ambulance en rode kruis.  

 Om half 11 zijn Brandweer, Ambulance, Reddingsbrigade, Rode Kruis Noodhulp team en Rode Kruis Bevolkingszorg gealarmeerd met het verzoek zich te verzamelen bij de uitgangsstelling aan de Ontspanningsweg 1 in Mijdrecht. 

Na een eerste briefing aan de Officier van Dienst Geneeskunde, Brandweer en Reddingsbrigade en coördinator Rode Kruis werden alle eenheden op de hoogte gebracht van de huidige situatie. 

De informatie die op dat moment bekend was dat in het gebied van de Burgemeester van Baaklaan, Burgemeester de Voogtlaan en Dokter Mees ten Oeverlaan het water aan het stijgen was en er een groepje personen gezien was op de dijk ter hoogte van Ringdijk nummer 8. 

Om 13:15 uur waren alle eenheden aanwezig in of nabij de Willisstee, wat als opvanglocatie was aangewezen, waarna er met de inzet werd gestart. 

Na een eerste verkenning werd al snel duidelijk dat het om een groep van zo’n 25 evacuees ging en dat er een persoon bekneld zat onder een boottrailer. Een getuige wist te vertellen dat deze persoon wilde helpen met haar eigen boot maar dat de auto niet op de handrem stond en zij zo onder de trailer terecht was gekomen. 

De reeds gealarmeerde brandweer kon met behulp van de reddingsbrigade naar het ongeval gebracht worden. Bij het slachtoffer aangekomen bleek ook ambulance personeel noodzakelijk te zijn, deze werd zo snel als mogelijk via het water naar het ongeval getransporteerd. Tussen de evacuees zaten verschillende slachtoffers, zoals iemand met een beenbreuk en iemand met hittestuwing (de lichaamstemperatuur is verhoogd doordat iemand de warmte niet kan afvoeren) en slachtoffers met kleine verwondingen aan been, arm of hand, een hypo (te laag bloedglucose gehalte) en een verstuikte enkel. Daarnaast werd er geoefend in de omgang met ander soort situaties, zoals een moeder met kinderen in paniek omdat papa er niet is of iemand die enkel Oekraïens spreekt. 

Rond de klok van 14:00 uur verplaatst de evacatie zich door een reanimatiemelding, in een tuin aan de Herenweg, vlak bij de Wilnisse Zijweg. Door het aanhoudende stijgende water was inmiddels ook de Herenweg niet meer begaanbaar voor auto’s. Gelukkig kwam er net een boot terug met evacuees en kon deze direct twee brandweerlieden meenemen. Op weg naar de reanimatie toe kwam de boot twee personen tegen in het water welke er snel uit werden gehaald. Er werd tijdens het aanvaren naar de locatie snel duidelijk dat ook hier de mensen niet meer weg konden en geëvacueerd moesten worden. 

De reddingseenheden werden gesplitst om zo ook de woningen aan de andere kant van de Pieter Joostenlaan de aandacht te geven. Ook hier zaten zo’n 25 personen verspreid over verschillende tuinen. Onder deze mensen werden verschillende slachtoffers aangetroffen zoals mensen met brandwonden, kleine verwondingen door prikkeldraad, glas in been. Een slachtoffer met hersenbloeding en een apatisch persoon (een persoon met gebrek aan initiatief, lusteloosheid, onverschilligheid, gebrek aan emotie en motivatie) maakte de casus geheel compleet. 

Alle slachtoffers werden ter hoogte van de Willestee beoordeeld en doorgestuurd naar Ambulancezorg of het Rode Kruis Noodhulpteam. Het Rode Kruis bevolkingszorg heeft gezorgd dat alle evacuees netjes werden geregistreerd en er voor hen een tijdelijk onderkomen werd gezorgd. 

Om 15:45 uur werd het teken einde oefening gegeven en werd er door elke discipline geëvalueerd en gezamenlijk tips en tops gedeeld. Iedereen keek terug op een geslaagde oefening waarbij doelen als communicatie en samenwerking centraal stond.  

Voor de NRV eenheden was de oefening echter nog niet gedaan. De eenheden werden namelijk opnieuw verwacht bij de uitgangsstelling aan de Ontspanningsweg 1 te Mijdrecht. Hier werden zij verrast door de aanwezigheid van de NRV-eenheden van de Gooi en Vechtstreek. 

Als peleton zijn zij vertrokken naar eiland 4 (Klinkhamer) aan de Baambrugse zuwe in Vinkeveen om aldaar de boten te water te laten en zich te verplaatsen naar eiland 8. Hier kon men genieten van een moment rust en hun maag laten vullen bij Pauls  snackboot.  

Om half 8 werd er gestart met het tweede deel van de dag: een navigatie en communicatie oefening in het donker. Men moest navigeren met behulp van een kaart en op zoek gaan antwoorden, welke zij weer door moesten geven aan een andere groep om zo na 1,5 uur met elkaar op dezelfde plek uit te komen. 

Navigeren in het donker in een onbekend gebied en op zoek gaan naar de juiste locatie bleek niet makkelijk. De ontmoeting en samenwerking van de twee veiligheidsregio’s werd wel als zeer positief ervaren. De dag werd gezamenlijk afgesloten op eiland 4 met warme chocolademelk en koek. Er kon worden teruggekeken op een geslaagde oefening. 

 

We willen iedereen bedanken die heeft meegeholpen met en in deze oefening. In het bijzonder bedanken we Firma Ruizendaal, Albert Heijn Vinkeveen en Paul’s snackboot die de kosten van deze oefening een stuk lager hebben gemaakt. 

Wil je ook opgeleid worden tot lifeguard, heb je vragen over deze oefening of wil je meer weten? Bezoek onze website www.zdrv.nl of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.