Varend Redden

Opleiding

Er wordt les gegeven in een kleine gezellige groep door een ervaren instructeur. De opleiding bestaat voor een deel uit theorielessen. Hier worden onder meer de vaarregels behandeld. Bijvoorbeeld wanneer je wel of niet voorrang hebt, welke geluidsseinen er worden gebruikt, wat de verlichting op de boten en bij de bruggen betekent en wat de betonning en bebakening in de vaarwegen is. Bij de Reddingsbrigade is communicatie één van de belangrijkste punten. Je leert daarom  wat de regels zijn bij het gebruik van de portofoon en mobilofoon. En wat “over” geven betekent tijdens zo’n gesprek. Onze reddingsvlet wordt ook niet gewoon boot genoemd, maar de “Vinkeveen 1-18”. Verder worden de commando’s en knopen behandeld die je achtereenvolgens voor bink, opstapper en schipper in de praktijk nodig hebt.
Daarnaast zal de opleiding bestaan uit praktijklessen op de Vinkeveense Plassen, waarbij je onder andere leert roeien in een vlet. Je leert commando’s opvolgen of zelf te geven. Hoe vaar je een drenkeling aan en wat doen we met de drenkeling.

De opleidingslijn Waterhulpverlening

Waterhulpverlening is de beroepsopleiding van Reddingsbrigade Nederland, die is neergezet volgens de wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) en de internationale normeringen van de ILS.

De opleidingen zijn:

   • Junior Lifeguard (niveau 2) met als specialisaties: open water, beach en pool
   • Lifeguard (niveau 3) met als specialisaties: open water, beach en pool (waarbij men zich aanvullend kan specialiseren in schipper en/of chauffeur)
   • Senior Lifeguard (niveau 4) met als specialisaties: open water en beach (waarbij men zich aanvullend bij Reddingsbrigade Nederland, dus niet bij de reddingsbrigades zelf, kan specialiseren in schipper)
   • Officier van Dienst Reddingsbrigade (niveau 5)

    Deze opleiding wordt uitsluitend door Reddingsbrigade Nederland gegeven (dus niet door de reddingsbrigades zelf, zoals met de overige opleidingen, wel het geval is).

De specialisatie pool heeft betrekking op het zwembad. De specialisatie beach heeft betrekking op het strand / de zee en kan niet binnen onze vereniging worden gedaan. De specialisatie open water heeft betrekking op het buitenwater, behalve de zee.  Voor al deze opleidingen is een geldig EHBO-diploma nodig.

Bewakingen en alarmploeg

Heb je Varend Redden diploma’s, dan kun je ingezet worden voor bewakingen van de Reddingsbrigade tijdens de zomerweekenden op de zandeilanden op de Vinkeveense Plassen of bij evenementen of oefeningen. De evenementen die bewaakt worden, zijn onder andere Rap en Ruig, langebaanwedstrijd Culemborg en de triatlon Woerden. Daarnaast kun je na de opleidingen die je hebt gevolgd ook deelnemen aan de alarmploeg. Deze ploeg staat 24 uur per dag paraat om bij grote rampen opgeroepen te worden voor ondersteuning, zoals bij de watersnood in Limburg in 1994 en 1996 en de dijkverschuiving in Wilnis in 2003.

Informatie

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Facebook

Wil je op de hoogte blijven van al ons brigade nieuws? Klik dan op onderstaande link en like onze facebookpagina!
Facebookpagina Reddingsbrigade Vinkeveense Plassen.