Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in Unknown on line 0

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in Unknown on line 0

Zwemmend Redden

De onderdelen zwemmend redden vinden plaats op de woensdagavond in het nieuwe zwembad in Mijdrecht. Ze zijn gericht op kinderen vanaf 5 jaar, met diploma A en/of B. Er is ook een groep voor de wat minder jongeren, vanaf ± 18 jaar.

Om een goede redder te kunnen worden, zijn de eerste vereisten dat iemand goed kan zwemmen en weet wat de gevaren van het water zijn. Hierop is het lesprogramma dan ook afgestemd.

Onze leerlingen worden eerst getraind in goed zwemmen, door middel van slagverbetering en afstandszwemmen, zowel in zwemkleding als met kleren aan. Daarnaast worden zij gewezen op de gevaren van de binnenwateren en van de zee, zoals stromend water, draaikolken, kribben en dergelijke.

Vervolgens begint het echte reddingswerk. Voorop staat de veiligheid van de redder. Onze leerlingen wordt bijgebracht hoe ze een drenkeling vanaf de kant kunnen redden met bijvoorbeeld reddingsklossen, reddingshaken en andere reddingsmiddelen en hoe ze een drenkeling op de kant kunnen brengen. Bij de reddingen te water wordt aangeleerd hoe de redder het veiligst te water kan gaan, hoe hij/zij zich kan bevrijden uit alle mogelijke grepen en hoe hij/zij de drenkeling kan vervoeren. Ook het terugvinden en opduiken van een gezonken drenkeling wordt behandeld. Een aantal onderwerpen wordt apart behandeld, zoals:

  • reddingen in stilstaand en stromend water
  • ijsongevallen
  • auto te water
  • eigen veiligheid in de zee

Praktijk

In de praktijk ziet een les er als volgt uit. We nemen als voorbeeld een meisje van 7 jaar, die de zwemdiploma's A en B heeft en bij onze vereniging komt. Zij komt in een groepje van ± 6 leerlingen van zoveel mogelijk dezelfde leeftijd en begint onder leiding van een eigen instructeur of instructrice aan de opleiding en training voor een brevet. Iedere week wordt er les gegeven, de opleiding voor een diploma duurt circa 10 maanden; begint in september en het examen is in juni.

Daarna is het weer wachten op september, wanneer het nieuwe seizoen begint en het kind uit ons voorbeeld aan het volgende diploma kan beginnen.