Serious Rescue 2019

Ook in 2019 heeft Reddingsbrigade de Vinkeveens Plassen meegedaan aan Serious Rescue. Serious Rescue werd in 2019 alweer voor de tiende keer georganiseerd. Team Vinkeveen nam deel aan de actie met twee boten en daarmee dus ook met twee teams. In totaal telde het team 18 verschillende deelnemers, waaronder deelnemers uit Vinkeveen en deelnemers die actief zijn op Texel. Maar de actie vond natuurlijk niet alleen plaats op het water. In de periode voorafgaand aan het evenement is er geld ingezameld door onder andere het sponsorzwemmen en de jaarlijkse gebakverkoop bij de zaterdag lessen. Het sponsorzwemmen heeft afgelopen jaar een recordbedrag van 1296 euro opgebracht en de gebakverkoop ook rond de 175 euro, een prachtig bedrag bij elkaar!

Op de vrijdagmiddag zijn we met een gedeelte van het team vertrokken richting Veendam. Hier hebben we onze twee boten te water gelaten en is de rest van het team aangesloten. Na de opening door de organisatie van Serious Rescue en de teamleiders van team Vinkeveen gingen we naar de traditionele gymzaal om ook de standaard legerbedjes te claimen. Hierna stond nachtrust op het programma, zodat de volgende ochtend iedereen een soort van fris en fruitig om 6.00 uur kon opstaan.


Zaterdagochtend was de officiƫle aftrap met onder andere de burgemeester van Veendam, die het beginnende schot met de flair gaf. Na maar een klein stukje varen kwam de eerste sluis in zicht. Deze ging niet open. Hierdoor lagen we 2 uur voor de sluis vast, maar gelukkig scheen het zonnetje en kregen we warme dranken, verzorgd door het nabij gelegen vliegercentrum. Na de eerste shift vervolgde de route door Stadskanaal en daarmee gedeeltelijk door kleinere dorpjes. Helaas had de tweede shift minder voorspoedig weer met wat regen. De derde shift vervolgde de route vanuit Nieuwe Pekela richting Winschoten. Gezien de eerder opgelopen vertraging werd deze shift voornamelijk in het donker gevaren, maar dat kon de pret niet bederven. Zeker niet nadat we door de Brandweer van Winschoten werden ontvangen en ze een prachtige water en lichtshow voor de hele stoet hadden gegeven.


Zondagochtend ging de route alweer vroeg richting Nieuw Scheemda. Bij deze start gaf de oudste deelnemer met een leeftijd van 77 jaar het startschot richting eindstop Appingedam. Na een voorspoedige eerste shift, ging de tweede shift van start van Nieuw Scheemda richting Farmsum. Ook deze shift verliep zonder problemen en regen. De laatste shift van de dag voer van Farmsum naar Appingedam. Net zoals de dag ervoor, was er in de laatste shift van de dag ook helaas weer oponthoud door een sluis. Na een lange dag varen kwamen alle teams aan in Appingedam waar ze ontvangen werden door de wethouder. De zondagavond is traditioneel de avond waarbij een feest wordt georganiseerd voor alle deelnemers van Serious Rescue.


Maandag was alweer de laatste dag van het evenement. Deze dag vertrokken we vanuit Appingedam richting Groningen. Het startschot werd gegeven door Esmeralda Korver (nationaal coƶrdinator waterhulpverlening). De eerste shift was de vaarroute richting Ten Boer. De route van de eerste shift was een goede combinatie van smalle wateren, kanalen en grotere stukken open water. In Ten Boer vond de laatste wissel van deze editie plaats. De laatste shift vertrok richting eindstop Groningen. Zoals alle andere dagen, was er ook op dit stuk een sluis die niet soepel werkte. Na deze tegenvaller kwamen we weer voorspoedig aan in Groningen. Hier werden we opgewacht door de locoburgemeester. Gezien 3FM Serious Request maandag nog niet in de stad was, is de organisatie naar de Lifeline toe gegaan. Hier heeft de organisatie een prachtige cheque van 20.126,80 euro aan Frank en Eva van 3FM overhandigd. Wij zijn als team dezelfde avond nog teruggekeerd naar de Ronde Venen en omstreken, nadat we nog gezamenlijk onderweg gedineerd hadden. Wij hebben met het hele team weer een prachtig, leerzaam en gezellig weekend gehad!